Søm og meg – 15 stasjoner i livet av en som hatet håndarbeid og ble til Stoffdronning

Jeg har alltid vært kreativ og glad i farger – jeg likte å måle, keramikk, sløyd, jeg var den som fant på nye spill. Jeg likte IKKE håndarbeid og jeg tok mange rare jobbvalg senere. Selv om alt av utdanning, arbeidserfaring og rare opplevelser er nyttig og aldri bortkastet, tydet ingen ting i livet mitt på at jeg en dag ville sitte med en nettbutikk med 9000 produkter innen søm. Ei heller som eier og driver av Sørlandets største symaskin- og stoffbutikk med flere ansatte. Hvert fall ikke at jeg ville flytte fra Tyskland til et annet land og blogge utenlandsk. Jeg trengte å finne noe jeg virkelig kunne brenne for. Et tema som ville oppsluke meg helt. Her er historien min om hvordan jeg ble stoffbutikk-eier, symaskinselger og kursholder.

 1. 1983 – 5. klasse barneskole – håndarbeid
  Jeg var jenta som ikke fikk til noe. Som venstrehendt slett jeg med strikking og hekling. Andre strikket en hel Teddybjørn mens jeg leverte en brun lapp. Kampen fortsatte på symaskin, der jeg kun har minner om undertråd som røyk hele tiden. Det var kun stofftrykk jeg likte.
Jente og gutt kledd i høstjakker sitter på et lekestativ på 80-tallet
Broren min og meg i sjelden enighet. Begge litt rampete og lekte vi mye ute.
 1. 1988 – Markise-blusen
  Foreldrene mine var veldig forundret da jeg ønsket meg sykurs til 16-årsdagen. Jeg var eneste ungdom blant voksne damer. Til lærerens store forskrekkelse sydde jeg skjorte av knall-oransje markise-stoff, med 8 forskjellige sorte knapper. Det gikk fint å sy, men var selvfølgelig ikke greit å ha på seg. Så klart endte det med at jeg aldri tok den på meg. La også symaskinen fra meg.

 2. 1991 – Skole-dropout som ble møbelsnekker
  Mamma påstår at jeg valgte gammelspråklige gymnas som videregående skole fordi det var den eneste skolen i byen uten håndarbeid. Jeg husker at jeg tenkte Latin var et enkelt språk. Feil skolevalg førte til at jeg ble skolelei, fikk dårlige karakterer og til sluttet droppet ut midt i 2. år på VGS. På eget initiativ begynte jeg på siste mulige dag på yrkesfag tre-teknikk, og hadde 2 år i lære på bedrift etterpå. Håndverksyrker er ikke B-menneske-vennlige, så jeg la på ett år med fagskole formgivning – med beste karakterer i matematikk og fysikk.
Fem gutter og ei jente med håndverktøy på seg som går på yrkesfag tre-teknikk og skal bli møbelsnekker.
Halve praksisklassen på yrkesfag tre-teknikk for møbel- & trevaresnekker
 1. 1995-2002 – en håndverker blir ingeniør
  Med stor interesse for møbler søkte jeg meg inn på Høyskole Ostwestfalen-Lippe for å bli diplom-ingeniør Interiørarkitektur. Jeg brukte nok en god del mer tid enn tenkt. Hele studietida jobbet jeg bl.a. flere år som studentisk likestillingsombud på Høyskolen, men også som vaskehjelp hos arkitekter og leger, hos McDonalds, i produksjon av fiskefôr og ikke minst på kino (sluttscenen av Ringenes Herre 1 er innbrent i hjernen min, da måtte vi åpne dørene). Etter at jeg var ferdig som student falt jeg i et dypt sort hull. Jeg var egentlig utslitt av faget, også gikk kjæresten fra studietiden fra meg midt i eksamen.
 1. 2002 – 30-årsdagen – min første symaskin
  Jeg fikk ikke napp på jobb etter studiene, men kom meg ut av det sorte hullet i august. Bursdagen ble feiret stort og jeg ønsket meg symaskin av mamma og pappa. Med 155 cm høyde er det alltid noe som er for langt eller sitter dårlig, og råd til systue hadde jeg ikke. I følgeårene flyttet jeg flere ganger og brukte tiden min på jobber som gjorde meg ulykkelig, fordi jeg ikke passet inn eller ikke klarte å tilpasse meg.
Ung kvinne som holder en liten kost i selskap med mor og bestemor
En nordtysk tradisjon er å feie når man blir 30 – heldigvis ble det bare bruskork. Jeg feiret i leiligheten min. Mamma og farmor er med på bildet.
 1. 2004 – lærer eller Norge – en arbeidsledig mindre
  Tyskland har skyhøy arbeidsledighet og tyske arbeidsetaten betaler språkkurs og arbeidspraksis i utlandet til ettertraktete arbeidsledige for å få dem ut av statistikken. Siden jeg roter til min søknad til universitetet for å studere påbygg lærer tre-teknikk og fysikk, går jeg for “Norsk for håndverkere” og reiser til Norge etterpå. I språkkurset i Flensburg blir jeg kjent med nåværende samboer, men vi kommer ikke sammen før etter at vi har reist til Norge. Jeg bor i Ålgård, han i Kristiansand og hver gang jeg ringer er det regn hos meg og sol hos han. Jeg bestemmer meg å flytte sammen med han i Vennesla. Ender opp med å jobbe som snekker i en trevarefabrikk i noen år, før B-mennesket i meg vil gjøre noe annet.
Kvinnelig snekker med håndoverfres på verksted.
Som trevaresnekker trivdes jeg godt, men jeg slett veldig med tidlig start på dagen.
 1. Slutten 2008 – bestevenn symaskin – jeg blir en quilter
  Jeg var utbrent av feil jobbvalg og arbeidsledig. Min bestevenninne kom hjem fra Canada med et håndsydd regnbue-teppe i bagasjen. Samtalen gikk som fulgt:
  Jeg: *fallinlove* “Ååååhhhh, sånn en vil jeg også ha!”
  Hun: *lettsnippete* “Da kan du jo sy deg en.”
  Jeg *trassig*: “Pffft, da skal jeg sy meg EN!”
  Jeg gikk i gang, meldte meg inn i tyske Patchwork-forum, handlet basis utstyr i jula, lånte alle quiltebøker biblioteket hadde og satte i gang. 18. januar 2009 ble mitt første barneteppe ferdig. Det ble 2 store tepper til meg og mannen og lidenskapen var vekket.
Venninnes teppe som startet det som skulle gå fra hobby til levebrød.
 1. 2010 – depresjon, en innsikt og en reddende hobby
  Igjen hadde jeg gått i fella med å plukke en jobb jeg ikke var egnet til, kanskje for å få bekreftet at jeg snart avsløres og man finner ut at jeg egentlig ikke kunne noe – noe som fulgte med siden tiden på gammelspråklig gymnas. Jeg fikk depresjon og vurderte å hoppe foran en buss eller fra en bro. Hjernen min begynte å vifte det røde flagget og jeg klarte å få en time hos fastlegen som ikke bare meldte meg øyeblikkelig syk, men sendte meg også videre til psykolog. Samtaleterapi og boka “Sjef i eget liv” var til stor hjelp. I tillegg sydde jeg meg frisk igjen med hjelp av fargerike stoffer og deltidsjobb i et stoffvarehus.

 2. 2011 – quilte-galskap blir til Quiltekunst
  All fritid ble brukt på lappesøm, jeg sugde til meg kunnskap og prøvde en teknikk etter neste. Behovet for noen stoffpakker som ikke fantes i Norge gjorde at jeg bestemte meg å importere dem og selge de selv. Med lånte feriepenger fra samboeren satt jeg i gang. April 2011 gikk Quiltekunst online – en nettbutikk med Jelly Rolls, Charm Packs og Layer Cakes. Sted: Ei IVAR-hylle og et lite skap i kjelleren.
  I årene som fulgte vokste lagerhyllene inn i gjesterommet og videre til uthuset, mens jeg fortsatte å jobbe i stoffvarehuset.
Kvinne med en APQS Millenium Longarmmaskin i et rom fullt med stoffer, spesielt Jelly Rolls, Charm Packs och Layer Cakes, Quilt på veggen.
I uthuset hadde jeg Longarmen og alle stoffer til Quiltekunst, med Pre-Cut som
Jelly Rolls, Charm Packs og Layer Cake som spesialitet.
 1. 2014 – nedbemanning + lagerbehov = Stoffdronning
  Jeg skulle nedbemannes og søkte jobber. Fant fort ut at over 40 blir man ikke engang invitert til de samme jobbene man fikk da man var under 40.
  I tillegg trengte jeg et ekstern lager til nettbutikken, det var fullt hjemme.
  En bekjent av meg sa: “Du kan jo åpne en stoffbutikk!”.
  Jeg sa: “Er du gal, ALDRI i livet skal jeg åpne en stoffbutikk!”
  Søket etter lager nærmet seg mer og mer sentrum. 10. juni 2014 åpent det som var Quiltekunst før under navnet Stoffdronning sine dører til byens nye stoff- og symaskinbutikk midt i sentrum i Kristiansand.
Kvinne med jerseystoff bak et klippebord i en stoffbutikk. På vegger hyller med jerseystoff, ribb og bomullsstoff
Jeg startet med halve lokalet og utvidet etter ett år med å rive ut veggen bak meg.
 1. 2017-2019 – ikke alle ideer er like gode
  En dag småkranglet jeg og min ansatt og hun sa litt sur “Jeg skal finne meg en jobb i nabobyen!”. Jeg sa på impuls “JA, kult! La oss åpne en håndarbeidsbutikk i nabobyen!”. Dagen jeg signerte leiekontrakten for en stoff- & garnbutikk i nabobyen fikk jeg beskjed at jeg måtte flytte med butikken i Kristiansand fordi hele kvartalet skulle rives. Jeg gikk fra en rigging og nyåpning av ny butikk til neste byggeplass med flytting og nyåpning av Stoffdronning. Etter første regnskap for 2019 måtte jeg innse at jeg ikke hadde krefter, penger og interesse til å drive 2 vidt forskjellige butikker og en nettbutikk. Etter kun 1,5 år la jeg butikken i nabobyen ned – feilen kostet meg flere hundretusen kroner som Stoffdronning betaler ned på i noen år til.

 2. 2020 – ansvaret bedøver kreativiteten
  Corona kommer, noen permitteres og resterende av oss jobber veldig mye. Jeg blir bevisst på hvor mye ansvar jeg har for økonomi og ansatte. Administrasjon opptar en stor del av dagen min og jeg føler meg hverken kreativ lenger, ei heller har jeg fritid. Det å ikke kunne klemme kunder, det å holde avstand – det er ikke meg og jeg tar det veldig tung. Lysten til å drive stoffbutikk er så å si borte og jeg har ikke sydd på evigheter.

 3. 2021 – en venn med et forslag – eller en spinnvill idé
  Lokalet vi er i, med 2 etasjer med mange små rom i underetasjen, viser seg mer og mer som uegnet, og veldig tungvindt for nettbutikken og dyr i drift. Jeg begynner å se etter noe annet, til tross for at leiekontrakten varer i 2 år til. Eneste stedet jeg kunne tenke meg er under bygging og blir altfor dyrt å leie. En venn med egenkapital kommer med den ville tanken om at vi kunne jo gå sammen og kjøpe det. Etter et halvt år med planlegging, utallige møter med byggherre, megler og banken kjøper vi sammen et lokale Stoffdronning skal eie. Nå er jeg stukk liksom, til da kunne jeg alltid si at om jeg ikke orker mer kan jeg legge ned – nå skal jeg holde på i 20 år til.

 4. 2022 – vi flytter igjen – og jeg er redd
  Mars 2022 åpner vi i lokaler som er planlagt for oss i over et halv år. Det er det skumleste jeg har gjort i livet mitt. Det er spinnville summer i bildet og jeg er livredd for å være konkurs i morgen eller dagen etter eller dagen etter de. Det finnes så mange som gikk i den fella – bli for stort, tar vann over hodet.
  Men det nye lokalet gjør også noe med alle oss som jobber i Stoffdronning – den gir oss arbeidsglede av å ha alt nytt rundt oss, mer fokus på symaskiner, god plass og alt på en flate. 2 måneder etter flytting er endelig kontoret mitt også ferdig ryddet og klar til å jobbe med onlinekurs derfra.
En fargerik butikk som viser stoffer og sytilbehør.
Det nye lokalet i Tordenskjolds gate 38 i Kristiansand sentrum åpnet 1. mars 2022
 1. I dag – kampen om å vinne lidenskap tilbake
  Nå er jeg endelig klar til å skrive Stoffdronnings historie videre. Lidenskapen for faget er tilbake. Jeg vil ikke være redd for at dette er for stort for meg lengre. Jeg vil videreutvikle både Stoffdronning og meg selv. Jeg er klar for å byr på meg selv igjen, som før, der jeg delte kunnskap med alle som ville. Bloggen er første steg, det kommer flere nyhetsbrev. I tillegg til å jobbe mer i butikken skal jeg jobbe med live-kurs.
Gleden av å drive en stor symaskin- og stoffbutikk er tilbake igjen. Jeg er klar for en spennende fremtid som bringer mye nytt!

26 comments

 1. For en inspirerende historie!!! Jeg har ikke besøkt butikken ennå men gleder meg nå virkelig til å komme! Jeg har en lignende historie med håndarbeid. Trodde det ikke var min greie. Var livredd for symaskin og pga ble det til en konkurranse mot meg selv. Som jeg har vunnet! Og har nå funnet en utrolig givende hobby som oppsluker meg helt! Kommer straks har mange ting jeg trenger!

  1. Hei Robyn,

   takk for at du tok deg tid til å kommentere. Jeg var den i skolen som hadde symaskinen der undertråden røyk hele tiden. Husker også godt (selv etter 40 år) at ‘alle’ fikk strikket en teddybjørn og jeg endte med en brun lapp, hahaha.
   Men supert at du vant mot maskinen und har nå fått en hobby!! Det er så gøy å lage ting som kan brukes!
   Og du er hjertelig velkommen hos Stoffdronning, i butikken treffer du Irene, Kristine og Tabea som er alle super god til å hjelpe med det meste. 🙂
   Ha en strålende uke, Britta

 2. En utrolig ærlig og flott historie du deler, takk. Du har virkelig fulgt drømmen din, stått på og gratulerer med en flott butikk. Takk for smil vennlighet fra deg når jeg iblant er innom på en handel.
  Mvh Marianne Østby

 3. Ønsker deg alt godt i den nye butikken. Men det vet du jo. 😊🥰

 4. Hallo Britta, mit deinem Artikel (den ich zwar nicht verstand) und den tollen Bildern von Stoffen und Patchworkdecken, kamen sogleich Erinnerungen… Ich habe selbst vor vielen Jahren “gepatched” und bin ein großer Fan von Stoffen und Farben. Diese Arbeit macht wirklich sehr viel Freude.
  Ich wünsche dir weiterhin viel Freude in deinem Laden und viele kreative Ideen!
  Alles Liebe
  Ulrike

 5. Liebe Britta,

  ich kann deinen Beitrag leider nicht lesen, weil ich kein norwegisch spreche (werde es mir aber noch mal in einen Übersetzer laden 😉), eine Sache wollte ich dir aber trotzdem sagen.

  Ich finde es super schön, deine Entwicklung auf den Fotos zu sehen. Das sind nur Momentaufnahmen und mag täuschen, aber irgendwie fiel mir das direkt auf: Anfangs wirkst du eher schüchtern und etwas zurückhaltend. Später erscheinst du selbstbewusster und lächelst ganz frei. Und auf dem letzten (oder ersten) Foto bist du Lebensfreude pur. Das fand ich super schön anzuschauen 💛

  Viele liebe Grüße
  Marina

 6. Vielen Dank für diese persönliche und auch berührende Geschichte. Toll, dass Du es geschafft hast. Wahrscheinlich bin ich eine der wenigen Teilnehmerinnen der Blog-Challenge, die das Ergebnis auch lesen können. Es waren viele Frauen dabei, die schon ein bisschen Leben hinter sich hatten und deren Weg auch „ litt kronglete“ war. Skal stikke innom når jeg kommer til Kristiansand. Elsker både stoff og Norge. Lykke til videre!

 7. Du er en fantastisk dame med stor kompetanse om det du selger. Med lidenskap i tillegg så må jo dette bli bra ❣️ Ønsker der all lykke og glede framover. Gratulerer med flott butikk 😍

 8. En fantastisk historie du deler, tar av meg hatten og og bøyer meg i støvet for deg. For ei dronning!! Beundringsverdig at du har klart alt presset. Lykke til videre🌹👍

 9. For en fantastisk historie å lese! Håper å få besøke nye butikken i sommer når vi skal til kr.sand. gledrr meg til å følge deg videre !! Du er forfriskende ærlig! Kjekt å lese!

 10. Fantastisk å lese din historie, kjenner deg litt via, kjøp av stoff og symaskin. Og alltid et smil når vi treffes, gleder meg til å besøke deg snart igjen, stort til lykke med ny butikk og ditt pågangsmot. 👍❤️😊💐

 11. Rett fra hjerte og en herlig beskrivelse om jenta som til slutt fant seg selv! Gratulerer med ny nydelig butikk 👏

 12. For en fantastisk og ikke minst bånn-ærlig historie, Britta!
  Jeg må bare si GRATULERER så mye med alt du hittil har fått til, og med det siste steget du har tatt!
  Jeg syns du er knalltøff.
  Det har alltid vært så hyggelig å handle med deg, på messer rundt omkring og den ene gangen jeg fikk besøkt butikken din sommeren for et par år siden.
  Stå på videre, jeg heier virkelig på deg!
  Beste hilsen fra Solveig

  Ps: Jeg har også fulgt drømmen og tok svennebrev i kjole og draktsøm for snart 2 år siden. Nå driver jer systua To Sneller på Bærums Verk, sammen med ei jeg møtte under omskoleringen min. Vi har skapt drømmejobben for oss selv!

 13. For ei lesning.og for en fantastisk reise du har hadd.gleder meg til å besøke den nye butikken din.Men må nok foreløpig bare handle i nettbutikken.lykke til videre,dette vil nok gå bra.takk for at du delte.😊

 14. Fantastisk historie 👏👏👏 Takk for at du deler den. Vi er nok flere der, men tørr ikke innrømme det. Ønsker deg og din bedrift all lykke til. 🎉🇳🇴🌹🌹🌹 Takk for topp service for oss som bor langt vekk i stan fra deg. Du er god. 🥰♥️♥️

 15. Så fint du deler din histrorie.
  Stå på og det blir gøy å følge deg og butikken 😊

 16. For en historie du har 😊 du er inspirasjon for andre 😊 fint at du har fått tilbake lidenskapen 🌞 lykke til med ny butikk 🌹🎉

 17. Så spennende å lese historien din! 😀 Jeg heier på deg, og syns det er fantastisk at du kjører på og jobber for å finne tilbake gleden. Stå på!

 18. Hei✂️Suksess 👍kommer aldri rekende på en fjøl,som en leser i eventyr,desverre😔Det ligger mye slit,feilvalg,kunnskap og erfaringer,på godt og vondt😔Men den som ikke gir opp,og har Gode venner i bakhånd som er der når det er som mørkest,den klarer seg👍Da får en nye tanker,drivkraft»Eg skal «pinadø» vise hva eg får til🤪Kjempe bra Bedrift-Kunnskaper,Orden i butikken og Service🥰Stoffdronning har eg alltid hørt om/vært i,kommer for å bli👍✂️Men innvilg Dere fritid-bli ikke utbrendt,det har ingen hensikt✂️Beste hilsen Margrethe Jåstad✂️

 19. Så gøy å få litt innblikk i historien din og veien frem til en flott butikk. Jeg håper en dag å få besøkt butikken fysisk og sett på alle de nydelige stoffene live. Min syinteresse er helt nyoppdaget. Gleder meg til å følge bloggen videre😊

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookie Consent with Real Cookie Banner