Hva ville jeg gjort med 10 millioner kroner?

Hva ville jeg har gjort med 10 millioner kroner?


Jeg følger Nadine fra Coasting to Fire. Hun er en del av FIRE-bevegelsen. Bokstavene står for Financial Independence, Retire Early – finansielt uavhengighet med muligheten til å bli tidlig pensjonist. Da gjerne med 40 eller 50 år. Siden jeg er 50 år allerede, går tidlig pensjon ut, men hele oppsettet hjalp meg veldig ved sparing for pensjon.
Nadine lurte hva jeg ville ha gjort med 10 millioner kroner. Egentlig 1 Million Euro, men det er jo ca 10 mill norske.

Vi er fremdeles i bloggparaden – prosjektet der Judith fra Sympatexter oppfordrer oss til å ikke bare skrive egne innlegg, men også ‘svare’ med innlegg på andre sine temaer.

Forutsetninger

Jeg spiller lotto noen ganger i måneden, det går som underholdning på samme måte som kino eller konsert. Da kan jeg drømme meg noen timer bort – alle tingene jeg ville ha gjort med pengene.
La oss altså antar jeg vinner mine 10 millioner i Lotto. Det positive er at jeg ikke trenger å betale skatt, gevinster i norsk lotto trengs bare å melde i skattemeldingen.

Donere eller beholde?

Sorry, men kall meg egoistisk. Nå er det faktisk min tur. Jeg har null planer om å donere til veldedige organisasjoner. Det er i tillegg strenge skatteregler i Tyskland hvor mye man kan gi i gave til familiemedlemmer og venner. Veldig lite, la det være sagt. OG det er en ting at jeg har lyst til å gi noe, men det er nok også flere som ikke vil HA. Det har jo noe med stolthet også, vi kan klare oss selv. Jeg er gammel nok at jeg ikke vil at foreldrene mine gir meg penger. Hver gang vi er ute for å spise blir det småkrangel fordi alle vil vi betale for hverandre. Så, jeg tenker “beholde” er stikkordet.

Jobbe videre eller slutte?

10 millioner kroner er dessverre for lite for å legge ned hele butikken og slutte å jobbe. Også kan jeg ikke tenke meg det heller. Nå har jeg brukt 11 år av livet mitt, derav 8 i heltid og mer for å bygge opp Stoffdronning. Da er det nokså lite tenkelig å legge ned. (Skulle det komme en internasjonal kjede og ville kjøpe oss og drifte videre, tja…da får vi se. 0.01% sannsynlighet dog, ikke verdt å tenke på det engang).

Jeg skal altså jobbe videre med Stoffdronning.

Investere eller bruke?

Ja takk, begge deler på en måte. Egentlig er det enkelt for min del. Mulig det hjelper at jeg nylig var på selvutvikling og vet litt bedre hva jeg vil.

2 mill. går direkte inn i Stoffdronning. Betale ut alt lån og har god likviditet. Bedre å skylde meg enn banken, billigere er det også og jeg kan tilbakebetale etter evne.
4 mill. går inn i eiendommen butikken holder til. Den eier jeg jo sammen med en venn 50/50, det er ikke noe hemmelighet. Legger jeg det inn har vi like mye egenkapital, og lånebelastningen blir sykt mye enklere å håndtere, spesielt nå når rentene går opp.
2 mill. og jeg får endelig en liten leilighet i sentrum av Kristiansand. Tenker da bruke det som ca 60% egenkapital og låne resten. Vil tro at jeg kan få mer lån ettersom vi har lite lån fra før av på huset.

Så går 1 mill. inn i ett nytt selskap fordi jeg har lyst til å prøve noe. Kall det lekepenger.

Blir 1 siste million igjen som jeg har for tiden rimelig lite snøring av hva jeg skal gjøre med. Det er en fin tanke å være gjeldfri, men kanskje det ikke er så viktig. Det ligger verdier på motsatt siden også, som gjør at jeg aldri vil bli ‘fattig’ igjen. Jeg fikk ikke jobb etter studiene og ikke hadde krav på dagpenger. Der med måtte jeg søke sosialstønad som jeg fikk i over ett år. Det var mindre penger enn jeg hadde til rådighet som student. Det igjen førte til at jeg hadde større faste utgifter enn jeg fikk penger og kom til Norge med en god del gjeld. La oss kalle det forbruks-gjeld. Der skal jeg aldri igjen, så en lottogevinst vil i første om gang gi meg trygghet.

Konklusjon

Å dille i tankene med 10 millioner kroner forteller meg at jeg egentlig allerede lever som jeg ønsker. Jeg har ikke bruk for dyre ting, ei heller er jeg glad i å reise. Jeg ville ikke bli et annet menneske med alle disse pengene, men fortsette å jobbe nok like mye. Eller ta ut mindre lønn av egen bedrift og ansette noen andre til ting som gir lite glede som f.eks. regnskapsføring.
Og selv om det er mye penger, så er det likevel ikke nok for å ikke ta slutt fort om man ikke passer seg. dermed ingen personlig kokk eller vaskehjelp hver uke heller.

Hva ville du gjøre med 10 millioner kroner? Fortell meg i kommentarfeltet om du har lyst?


2 comments

  1. “Sorry, aber nenn mich egoistisch. Jetzt bin ich eigentlich an der Reihe. Ich habe keine Pläne, für wohltätige Zwecke zu spenden. ” Ich finde das überhaupt nicht egoistisch, das ist doch dein gutes Recht, liebe Britta! Es ist dein Geld und du darfst ganz allein entscheiden, was du damit machen magst. Und ich finde, wenn du einen Teil des Geldes in deine Firma steckst, gibst du ja auch wieder einen Teil zurück! Vielen Dank für deine Gedanken, ich habe mich sehr über deinen Beitrag zu meiner Blogparade gefreut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookie Consent with Real Cookie Banner