Hva er precut?

Precut er stoffpakker i vevd bomull som kommer i forskjellige størrelser. Ferdig produserte stoffpakker fra merkevare-produsenter som Moda eller Robert Kaufman gir mange muligheter fordi man får et variert antall stoffer uten å bruke mye penger på metervare. I tillegg finnes det et hav av mønster som er tilrettelagt for precut.
Stoffdronning ble startet på grunn av behovet for å få de forskjellige pre-cut pakkene til Norge. Det var det ingen som hadde det i 2010.

Fat Quarter / Fat Eight og andre stoffpakker

Her må vi litt inn i amerikanske mål og størrelser.
En yard er 91 cm og stoffene er ca 110 cm bred. En ‘Quarter’ er en fjerdedel av det. En ‘Eight’ er en åttendedel.
Det finnes både ‘feite’ og ‘lange’ fjerdedeler. Det er ikke så forvirrende som det høres ut. Vi kan kutte en yard (eller en meter for den saks skyld) i 4 lange strimler, hver ca 23 cm bred og 110 cm lang. Da har vi en ‘Long Quarter’. Kutter vi samme stoffbit engang i midten og engang på tvers har vi 4 biter i ca. 46*55 cm og dette er da en ‘Fat Quarter’.
I Norge brukes det metriske tall og dermed er noen norske Fat Quarter 50*55 cm fordi vi tar utgangspunkt i en meter og ikke en yard som er litt kortere. Long quarter er ofte 30 cm brede. Her gjelder det å være litt obs ved kjøpet, og se hva stoffpakka består av.
Stoffpakker – eller Fat Quarter Bundles – har et variert antall av stoffer. Stoffdronning har stort utvalg på stoffpakker til quilting og lappesøm.

forskjellige stoffpakker i spreke farger liggende i en stoffhylle
Stoffpakker med forskjellige antall stoffer i batikk – 30*55 cm og 30*110 cm.

Jelly Rolls

Her snakker vi stoffruller i en bredde på 2,5 inch eller ca 6,5 cm. Navnet Jelly Roll er egentlig et merkevare fra Moda, men har blitt en generisk betegnelse for stoffruller i den nevnte bredden. Andre produsenter må dermed bruke andre navn. Robert Kaufman kaller sine stoffruller Roll Ups, mens Hoffman Fabrics bruker navnet Bali Pops for sine batikk jelly rolls. Riley Blake Fabrics kaller det Rolie Polies.
Til vanlig er det 40 eller 42 striper i en stoffrull. Om stoffserien har mindre er noen stoffer dobbelt. Det finnes dog også produsenter som lager stoffrullene med antall stoffer som befinner seg i stoffserien, men det har blitt veldig sjelden.

Bilde av Jelly Rolls, stoffruller fra Moda, Benartex, Hoffman og Robert Kaufman
Jelly Rolls i forskjellige utforminger og av forskjellige produsenter.
Her eksempler av Moda, Robert Kaufman, Hoffman og Benartex

Charm pack og Mini Charmpack

En Charm Pack er en stoffpakke som består av 40 stoffstykker av en stoffserie. Størrelsen er 5*5 inch i kvadrat, det er ca 14*14 cm. Dette er den mest solgte precut-pakka i Norge, veldig anvendlig til både små prosjekter som løper, men like fin til tepper. Mengden tilsvarer ca. en halv meter stoff over hele bredden. Fordelen er at det finnes mange mønster til bruk av Charm Pack. I tillegg kutter mange stoffrestene sine opptil den størrelsen, klar til bruk.

Mini charms er det samme, bare at størrelsen er 2,5*2,5 inch, kvadrater litt over 6 cm kantlengde. Disse ble opprinnnelig laget av Moda som Give Away på leverandørsmesser. Etterspørselen ble så stort at Moda begynte å lemme de inn i det faste sortimentet.
En Mini Charm og 30 cm stoff i metervare er nok til å lage 3 små pung eller en bordløper. Med en Minicharm og 1 meter stoff får man f.eks. 4 spisebrikker i alminnelig størrelse.

Forskjellige stoffpakker ligger på en bunke
Charm Pack og Mini Charm Pack

Layer Cake

En Layer Cake er en stoffpakke som består av 10 inch kvadrater (ca 25 cm). Hos Robert Kaufman heter disse Ten Squares fordi navnet Layer Cake har varemerkebeskyttelse eid av Moda. Også her er antallet 40 ganske så vanlig. Om man kun syr kvadratene sammen uten å skjære noe mer gir det et teppe i en størrelse av ca. 120 x 190 cm. En Layer Cake kan være bra for å begynne med patchwork om man ikke har noen stoffer fra før av.

Stoffpakker ligger på gulvet
Layer Cake og Ten Squares

Honey Bun og andre

Honey Buns (Moda) / Skinny strips (Robert Kaufman) er stoffruller i kun 1,5 inch bredde (ca. 3,8 cm). Skinny Strips i ensfarget er super til mellomverk, man sparer å kutte metervare selv. Honey Buns med trykt motiv kan bli til tepper der de smale bitene spiller hovedrollen, se også eksempelet lenger nede.

Skinny Strip i ensfarget til venstre, Honey Bun med trykte stoffer til høyre
Bilde av en quilt bestående av fargerike smale striper som ser flettet ut.
Teppe laget med en Honey Bun

Junior Roll (Moda) / Halv Roll (RK) er også 2,5 inch brede, men inneholder kun 20 stoffstrimler – flott til mindre prosjekter der man slett ikke trenger en hel rull.

Scrap Bags / Scrap Box – små poser med rester, enten tilhørende en serie eller en blanding av forskjellige lapperstoffer.

Noen precut-pakker er mer vanlig enn andre. Mest utvalg er det på Jelly Rolls, Charm Pack og Mini Charm Pack og på Layer Cake. I tillegg til stoffpakker med stoffstykker i 30*55 cm og 30*110 cm (alternativ Fat Quarter og Fat Eight).

Stoffdronning har spesialisert seg på den type stoffpakker og har alltid bra utvalg.

5 comments

  1. Fin og informativ oversikt, dette skulle jeg ønske jeg hadde fått vite for maaange år siden. Tror nok Stoffdronning fremdeles er alene i Norge om virkelig å satse på disse forskjellige typene pre-cut, så nå vet jeg hvor jeg skal se først når jeg trenger inspirasjon eller mangler en farge i flere valører. Den store fordelen er jo også at stoffene i en slik «samling» ofte vil være fra èn stoffserie og dermed passer ekstra godt sammen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookie Consent with Real Cookie Banner