Hva er Doubleface stoff?

Backside French Terry

Stoffene er enkelt sagt pene fra begge sider.
Doubleface stoff, også skrevet double face, er stoffer som ikke har klassisk rettside og vrangside, men 2 rette sider.

På engelsk betegnes den rette siden av stoffet som ‘faceside’ – altså ‘ansiktet’ til stoffet. Dermed betegner doubleface et stoff med ‘to ansikter’, altså to rette sider.
En av de mest kjente her i Norge er Isoli-Minky som har en glatt side lik Isoli og French Terry og en rettside med myk pels (minky). Også Fleece med forskjellige trykk på hver side er doubleface-stoff.

Doubleface stoff kan brukes på samme måte som om det har rettside og vrangside. Det gir bare flere muligheter til kombinasjon. Man kan f.eks. droppe ribb i kanten på en genser og bare brette opp. Det trengs heller ikke fôr i hetter om man syr i et stoff som har to fine rettsider.

Eksempler av doubleface-stoffer

Bildet viser et stoff som heter Isoli-Minky i jeansblå
Isoli-Minky – pelsside (Minky) til venstre, Isoli-side til høyre.
Brukes på alle plagg der man ellers bruker Isoli eller French Terry – genser, bukser, hettejakker, kjoler, hals eller myke skjerf.
Luksusfleece med teddybjørn på lysblå på den ene siden og store prikker på mørk på andre side.
Luksusfleece – en myk type wellnessfleece. Her med teddybjørn på den ene siden og store prikker på andre side. Fin til pledd, men også som genser eller jakke.
En kakigrønn teddyplysj med polarfleece i samme farge på andre side.
En teddyplysj med polarfleece fra Swafing. Klassisk som hettejakke med plysj på innsiden. Går også bra som genser eller fleecekjole.
Ull jacquardjersey som doubleface stoff. Snøflak i blå og koboltblå.
Jaquardjersey i ull. Består av 2 lag med ull som er strikket sammen. Her er det 2 farger hvor motivet bytter farge. Kommer også i ensfarget med 2 forskjellige farger.
Brukes som vanlig jersey i bomull, f.eks. Kjoler, genser, skjerf o.l.
Quiltet musselin i okergul og sort.
Quiltet Double Gauze også kalt musselin. Her har vi 2 forskjellige farger musselin-stoff. Mellom stoffene ligger det polyestervatt og alle 3 lagene er quiltet sammen med ruter.
Flott til baby jakker eller bukser, men også som vognteppe eller vognpose. Fint til vest eller jakke til damer.
Ensfarget vindtett stoff i poplin-veving. Burgunder på den ene siden, marine på den andre siden.
Vindavvisende og vannavvisende poplin, der den ene siden er burgunder og den andre marine. Kan selvfølgelig brukes som fôr i luer og jakker, men også bra til tynne turjakker eller regnjakker som skal være lett å stue bort.
Backside French Terry med lysgrå på den ene siden og trykket blomstermv på den siden med løkker.
Litt spesiell er Backside-French Terry. Til vanlig er rettsiden med trykket glatt og vrangside er med løkker. Her har man valgt å bruke vrangsiden til trykket og får dermed et stoff som kan fint brukes fra begge sider. Overdeler og cardigan/ hettehjakke er typiske plagg sydd av stoffet.

Softshell – en double face?

Softshell er derimot ikke noe doubleface-stoff – selv om det kan virke sånn. Et vannavvisende ytterskall og fleece på innsiden. Fleecen er tenkt som fôr og stoffet kan strengt tatt ikke brukes særlig til noe andre veien – med fleece på rettside.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookie Consent with Real Cookie Banner